Begrippenlijst

4-Seizoenen dekbed

Het 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden die middels knopen of drukknopen samengevoegd kunnen worden. Het lichte deel gebruikt u voor de zomer, het zwaardere deel voor de lente en de herfst. In de winter sluit u beide delen aaneen.

Atelierrand

Opdat alle dons binnen de tijk blijft, wordt de buitenste rand dubbel genaaid. Deze dubbele naad wordt ook wel de atelierrand genoemd.

Cassette stikking

Wanneer boven- en ondertijk direct op elkaar genaaid worden, ontstaan er rond de stiksels kleine luchtstromen. Warme lucht kan ontsnappen, koude lucht komt naar binnen. Ideaal voor een zomerdekbed, maar voor de dikkere dekbedden zeer ongewenst. Dit probleem kan worden verholpen door reepjes katoen, de zogenaamde stegbanden (of steggen), verticaal tussen boven -en ondertijk te plaatsen. Deze techniek wordt de cassette stikking genoemd. Hoe hoger de steggen, hoe dikker het dekbed, en des te beter de warmte vast wordt gehouden.

Directe stikking

Bij een directe stikking worden boven -en ondertijk direct aan elkaar genaaid. Deze techniek is uitermate geschikt om een dekbed luchtig en koel te maken. Rond de stiksels kan namelijk warmte ontsnappen of koele lucht binnendringen. De directe stikking wordt voornamelijk toegepast bij zomerdekbedden en enkele all year light dekbedden.

Donsklasse

De donsklasse zegt iets over de samenstelling van het dons. Klasse 1 staat voor uitsluitend nieuwe dons en veren, bij klasse 2 mag gebruikte dons als vulling gebruikt worden, en bij lagere klassen mogen ook andere materialen toegevoegd worden. Onze dekbedden worden uitsluitend gevuld met dons uit klasse 1.

Nm-waarde

De Nm-waarde geeft aan hoe fijn het garen van een geweven stof is. Een waarde van 100 houdt in dat 100 meter van het garen 1 gram weegt. Bij waarde 250 kan van 1 gram garen een draad van wel 250 meter gemaakt worden. Hoe hoger de nm-waarde van een tijk, hoe fijner deze aanvoelt, en hoe soepeler deze om het lichaam valt. Lees verder over Nm-waarden en de kwaliteit van de tijk.

NOMITE-keurmerk

Veel van onze dekbedden zijn voorzien van het zogenaamde NOMITE-keurmerk. Het keurmerk wordt toegekend aan producten die geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijtallergie. De tijken van deze dekbedden zijn zo nauw geweven dat de huisstofmijt geen kans krijgt om binnen te dringen.

Oeko-Tex standaard 100

Het Oeko-Tex milieukeurmerk garandeert dat het textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid. De norm is in 1992 geformuleerd door het Duitse instituut Ökotex en is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste ecolabel ter wereld. Alle dekbedden in onze collectie dragen dit keurmerk.

Tijk

De tijk is het omhulsel waarin het dons gevat is; het fungeert in feite als de huid van een dekbed. Katoen is zeer geschikt als materiaal voor de tijk. Het is stevig en tegelijkertijd licht en soepel. De stof wordt dermate fijn geweven dat het dons binnen en het vuil buiten blijft. Bekijk hier alle tijksoorten.

Vulkracht

De vulkracht van dons wordt bepaald door dertig gram dons in een cilinder te plaatsen en het met een gewicht in te drukken. Na een tijdje wordt het gewicht verwijderd en veert het dons weer op. Hoe hoger het dons vervolgens komt, hoe hoger de vulkracht. Een hoge vulkracht staat voor een hoge kwaliteit dons.

Warmteklasse

De warmteklasse geeft aan hoe warm een dekbed is. Klasse 4 is het koelst, klasse 1 het warmst. Als warmteklasse 1 niet warm genoeg voor u is, hebben wij altijd nog de winterPlus dekbedden, onze buitencategorie.

Icoon van een envelop

Ontvang 4x per jaar een aanbieding. €10,- korting op uw eerste bestelling!