Dekbedovertrek en kussenslopen

Dekbedovertrekken

Wat is een lekker dekbed zonder een goede vertrek? Onze dekbedovertrekken zijn vervaardigd van de fijnste katoen. Wilt u meer weten over het verschil tussen perkal en satijn? Waaraan voldoet een goede dekbedovertrek? Raadpleeg dan ons dekbedovertrekken advies.

Kies voor een goede dekbedovertrek

Een mooi dekbed behoeft een goede overtrek. Katoenen dekbedovertrekken zijn de meest populaire overtrekken. Het mooie van katoen is dat het naar wens hard en ruw, of juist zacht en glad te krijgen is. De lengte van de katoenvezels, de dikte van het garen en de manier van weven zijn daarin bepalend. U begrijpt dat dit het verschil maakt tussen bijvoorbeeld het katoen voor een spijkerbroek en dat voor een zachte dekbedovertrek.

Stapel dekbedovertrekken

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de overtrek?

Iedereen heeft zo zijn eigen specifieke wensen met betrekking tot een overtrek. De belangrijkste ”taken” voor een dekbedovertrek zijn:

  • De overtrek houdt het dekbed op een goede wijze “vast”. U herkent vast wel dat een dekbed gaat zweven in de overtrek. Dit gebeurt vooral wanneer dekbed en overtrek beide van een gladde stofsoort gemaakt zijn. Door voor een overtrek te kiezen die van een wat geruwde stof is gemaakt, voorkomt u dat u te vaak alleen onder de overtrek ligt in plaats van onder dekbed en overtrek.
  • De overtrek neemt vocht op. Iedereen transpireert. Overdag, maar zeker ook ’s nachts. Door te kiezen voor een natuurlijk materiaal als katoen of linnen kiest u voor een materiaal dat gemakkelijk vocht opneemt en weer afgeeft.
  • De overtrek is zacht en valt soepel. Een goede overtrek is lekker zacht. Hoogwaardige katoensoorten en zijde blinken beide uit als het om dit aspect gaat. Hoe beter het katoen, hoe soepeler het dekbed valt. Dit zorgt ervoor dat u heerlijk bedekt de nacht doorkomt, en dus rustiger en beter slaapt.

Perkal of satijn?

Dit is geen keuze op basis van kwaliteit. Perkal en satijn kunnen immers van dezelfde katoenvezels vervaardigd worden. De manier waarop de katoendraden met elkaar verweven worden (de binding) bepaalt echter dat perkal andere eigenschappen heeft dan satijn. Dit wordt een keuze op basis van persoonlijke voorkeur.

Satijn

Een satijnen overtrek is zeer zacht, zeer soepel, licht en het glimt een beetje. In combinatie met een soepele tijk komt een katoen-satijnen overtrek het best tot zijn recht: het dekbed zal zich perfect rond uw lichaam vormen. Die enorme soepelheid vormt meteen het grootste struikelblok: omdat satijn zo licht en verfijnd is, is het kwetsbaarder dan Perkal.

Perkal

Perkal is steviger dan satijn-geweven katoen. Om deze reden gaat het ook langer mee. Perkal voelt koeler op de huid (vooral voor de zomer erg fijn!) en valt wat losser om het lichaam. De kenmerkende glans van satijn ontbreekt bij perkal overtrekken.

Katoen of linnen?

Linnen is sterk en duurzaam. In het begin kan een linnen overtrek daarom een beetje stug aanvoelen. Gelukkig zult u merken dat de stof met iedere wasbeurt soepeler wordt. Wat meteen opvalt aan een linnen overtrek is dat de ruimte tussen de draden groter is dan bij katoen. Linnen ventileert aanzienlijk beter en is daarom erg fijn tijdens de zomermaanden. Linnen kent echter ook een aantal nadelige eigenschappen: het kreukt snel, is wellicht te koel in de winter en de prijs van linnen ligt aanzienlijk hoger dan de prijs van katoen.

Tot slot: Flanel

In Duitsland hebben de mensen vaak flanellen overtrekken voor de winterperiode en “gladde” katoenen overtrekken voor de zomerperiode. Dit herkennen de meeste mensen in Nederland nog wel maar het wisselen van dekbedovertrek al naar gelang het seizoen is bij ons steeds minder gebruikelijk.

Voordat u de overtrek in gebruik neemt

Wij adviseren om de overtrek te wassen voor het eerste gebruik. Op deze manier voldoet het dekbed aan uw hygiënische wensen en neemt het vanaf het eerste gebruik vocht op. Ook leert onze ervaring dat veel overtrekken in het begin nog wat stug kunnen aanvoelen. Na een of twee keer wassen zal de overtrek soepeler worden.