Aankoopadvies voor een donzen dekbed

Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een donzen dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.

1) De juiste maat dekbed

Natuurlijk is het belangrijk dat u de juiste maat voor uw dekbed weet als u een nieuw dekbed gaat aanschaffen. U bepaalt de juiste maat door uit te gaan van uw lengte en omvang en van het formaat van uw bed.

U zoekt een 1-persoonsdekbed

Er zijn in Nederland twee standaard-maten: 140x200 en 140x220. Als u langer dan 180cm bent dan raden wij u het langere dekbed 140x220 aan.

Al onze leveranciers leveren ook de extra brede formaten 160x200 en 160x220. Dit zijn typisch Duitse formaten. Het voordeel van deze extra brede dekbedden is dat ook de mensen van wat grotere omvang prima bedekt blijven. Of dat u ook als u veel draait gedurende de nacht, toch goed bedekt blijft.

Houd u er wel rekening mee, dat het kopen van een overtrek iets lastiger is bij de breedte 160cm. Wij bieden deze aan, en er zijn nog enkele Nederlandse webwinkels die ze verkopen, maar er zijn niet zoveel varianten voorhanden als voor de breedte 140cm.

U zoekt een 2-persoonsdekbed

De populairste maten zijn de 200x220 en de 240x220. Nog even alle 2-persoonsdekbed maten op een rij:

Maattabel 2-persoonsdekbedden

De maatstaf is over het algemeen dat u een dekbed zoekt dat 30cm aan beide kanten ‘over’ heeft, en dat lang genoeg is om u goed te bedekken. Lees hier verder over de maatvoering.

Voor zowel de 1-persoonsdekbedden als de 2-persoonsdekbedden geldt: als uw maat niet in de maattabel staat of als u een afwijkende maat wenst, neemt u dan contact met ons op. Onze ateliers kunnen vaak aan uw specifieke wensen voldoen.

2) De juiste warmteklasse

In Nederland hanteren we over het algemeen een systeem met 4 warmteklassen:

Warmteklasse 1 Het Winterdekbed (een dekbed voor de koude periode)

Warmteklasse 2 Het All Year dekbed (een dekbed voor het hele jaar)

Warmteklasse 3 Het All Year Light dekbed (een iets minder warm dekbed voor het hele jaar)

Warmteklasse 4 Het Zomerdekbed (een dekbed voor de warme periode)

Naast deze standaard warmteklassen voeren wij ook het WinterPlus dekbed. Dit dekbed is geschikt voor u als u onder zeer koude omstandigheden slaapt, of als u het  van zichzelf snel koud heeft.
En uiteraard bieden wij ook het 4-seizoenen dekbed aan. Dit dekbed bestaat uit een dun dekbed voor in de zomer en een wat dikker dekbed voor het voor- en najaar. In de winter koppelt u beide dekbedden, zodat u het ook in de winter lekker warm heeft.

Kijk hier voor meer uitleg over de warmteklassen.

verschillende warmteklassen

3) De kwaliteit van de vulling

Of uw dekbed gevuld is met wol, met dons, met bamboe of met Tencel, er zijn altijd verschillen aan te geven in de kwaliteit van de vulling. Zo is lamswol altijd net iets fijner dan 'gewone' wol, en zo zijn er bij een donsvulling natuurlijk nog grotere onderlinge verschillen aan te geven.

Een luxe donzen dekbed is gevuld met kwalitatief hoogwaardige dons. De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert. De vulkracht van onze dekbedden ligt tussen de 110 (mm/30gr) en de 220 (mm/30gr).
Slaapt u onder een goed donzen dekbed, dan slaapt u onder een licht en toch behaaglijk dekbed. Dat is precies zoals de verwende slaper vandaag de dag slaapt!

Lees meer over dons en vulkracht.

4) De kwaliteit van de tijk

Een dekbed moet soepel om uw lichaam vallen. Op die manier ontstaan er geen tochtgaten bij voeten, heupen of schouders en blijft u lekker warm. Onze tijken worden allemaal van katoen gemaakt. Katoen ventileert goed, neemt vocht gemakkelijk op en is (bij een kwaliteit die hoger is dan Nm70) dicht genoeg om de vulling goed vast te houden. Hoe hoger de kwaliteit van de tijk, des te soepeler de tijk en des te beter uw lichaam beschermd wordt tegen de kou. De fijnheid (en dus de soepelheid) van de dekbedden in onze collectie ligt tussen de Nm 100 en de Nm 250.

Hier leest u meer over tijkkwaliteit en Nm-waarden.

Katoen wordt geweven

5) De manier van produceren

Hoe is uw dekbed vervaardigd? Is het een direct gestikt dekbed of is het met steggen gestikt? Zijn de vlakken gelijk verdeeld en hermetisch gesloten zodat de vulling zich niet kan verplaatsen? Is het dekbed met een sierbies afgewerkt of met een atelierrand? Dit zijn allemaal aspecten die van invloed zijn op het isolatievermogen dan wel het uiterlijk van het dekbed. Een goed dekbed is door vakmensen gemaakt, en dat merkt u. Onze ateliers staan in Duitsland (Hoffmann, Bielefelder Verse, Alemannia, Böhmerwald, Traumina), Oostenrijk (Hefel), Italië (DaunenStep) en Nederland (Texeler). Het zijn ateliers waar kwalitatief hoogwaardige dekbedden vandaan komen, dekbedden waar wij volledig achter staan!

Weefmachines

Dekbedden advies

NIEUW! De dekbedwijzer - In 4 simpele stappen het juiste dekbed advies!

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een dekbed.

  • Maat: Bekijk hier welke maat het beste bij u past.
  • Warmteklasse: Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?
  • Vulkracht: De belangrijkste maatstaf voor de kwaliteit van dons.
  • Tijk: De fijnheid van de tijk aangegeven in Nm waarde.

Wilt u alle merken, seizoenen en maten met elkaar vergelijken? Bekijk hier onze pagina dekbedden vergelijken.

Komt u er niet uit? Bel ons voor advies op: 071 569 00 41

Icoon van een envelop

€10,- korting op uw bestelling? Laat hier uw e-mailadres achter