Maatvoering van dekbedden

Dekbedden zijn uiteraard te verkrijgen in verschillende afmetingen. De standaard breedtematen voor een dekbed zijn 140 cm (eenpersoons), 200 cm (tweepersoons) en 240 cm (lits-jumeaux). De standaard lengtematen zijn 200 en 220 cm.

Dekbed maat Standaard Extra lang
Eenpersoons 140x200 140x220
Eenpersoons extra 160x200 160x220
Tweepersoons 200x200 200x220
Lits-jumeaux 240x200 240x220
Lits-jumeaux extra 260x200 260x220

Maattabel op basis van lichaamslengte. Wij adviseren lengtemaat 220cm wanneer u langer bent dan 1.80m (zodat uw voeten ook bedekt blijven), of wanneer uw bed 2 meter of langer is.

De breedte van uw dekbed

Over het algemeen kan worden gesteld dat een dekbed ongeveer
60 cm breder dient te zijn dan het matras waarop u slaapt. Voor eenpersoonsmatrassen (70-90 cm breed) is de standaardbreedte van
140 cm daarom voldoende. Als u zelf wat groter bent of het matras nog wat breder is, kunt u de Duitse breedtemaat 160 cm kiezen. Houd er dan wel rekening mee dat dekbedovertrekken hiervoor minder makkelijk verkrijgbaar zijn.

De meest populaire breedtemaat voor een tweepersoonsdekbed is 240 cm, met 200 cm als goede tweede. Als u een matras hebt dat breder is dan twee meter, dan is een dekbed van 260 cm (of groter) aan te raden.

De lengte van uw dekbed

Natuurlijk hangt de afmeting van uw dekbed niet alleen af van de breedte van het matras, maar ook van uw lichaamslengte. Als stelregel geldt dat uw dekbed ongeveer 20 cm langer moet zijn dan uw eigen lengte. Dat betekent dat bij een lichaamslengte tot 180 cm een 200 cm lang dekbed volstaat terwijl langere mensen er goed aan doen een lengte van minimaal 220 cm te kiezen.

Top 5 meest verkochte dekbedmaten

Nederlanders houden van rijtjes, dus hierbij! We hebben de verkochte dekbedden van de afgelopen 5 jaar in kaart gebracht. Welke maten worden het meest aangeschaft? Hieronder vindt u onze top 5 dekbedden, of eigenlijk top 5 maten (met percentage van verkoop):

De rest van de formaten is goed voor de resterende 8% van de verkoop.

Duitse of Nederlandse maten?

Het zal u niet verbazen dat verschillende landen verschillende maten hanteren. Dat resulteert in een ogenschijnlijk grotere diversiteit in afmetingen dan er in werkelijkheid is. Een belangrijk verschil is dat men in Duitsland gewend is de reeds gevulde tijk als afmeting van het dekbed te gebruiken, terwijl men in Nederland uitgaat van de tijk zonder vulling. Dit heeft tot gevolg dat een Duitse maat bijvoorbeeld 135x200 cm kan zijn. In dat geval kunt u ervan uitgaan dat dit een dekbed is in de categorie van 140 cm breedte. Een gevulde tijk staat immers lichtjes bol, waardoor de breedte afneemt.

Uw dekbed op maat

Bijna alle dekbedden in onze collectie worden na bestelling vervaardigd in een van de ateliers. Het is dan ook een kleine moeite om een afwijkende maat door te geven aan het atelier. Of om te vragen of een dekbed met iets meer of minder dons gevuld kan worden. Soms wordt er dan wat extra tijd berekend voor het hele traject, maar u bent dan wel verzekerd van een dekbed dat helemaal volgens uw wensen vervaardigd is. Is dat luxe, of niet?

Dekbedden advies

NIEUW! De dekbedwijzer - In 4 simpele stappen het juiste dekbed advies!

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een dekbed.

  • Maat: Bekijk hier welke maat het beste bij u past.
  • Warmteklasse: Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?
  • Vulkracht: De belangrijkste maatstaf voor de kwaliteit van dons.
  • Tijk: De fijnheid van de tijk aangegeven in Nm waarde.

Wilt u alle merken, seizoenen en maten met elkaar vergelijken? Bekijk hier onze pagina dekbedden vergelijken.

Komt u er niet uit? Bel ons voor advies op: 071 569 00 41

Icoon van een envelop

€10,- korting op uw bestelling? Laat hier uw e-mailadres achter